FİLTRE işlevini kullanmak için, kriterleriniz için dizi ve aralığı girmeniz yeterlidir. Boş filtre sonuçlarıyla ilgili bir Excel hatasından kaçınmak için, özel bir gösterge görüntülemek üzere üçüncü isteğe bağlı bağımsız değişkeni kullanın.

Excel FİLTRE İşlevini, yerleşik bir filtre özelliğinin yanı sıra gelişmiş bir filtre kullanma seçeneği sunar. Ancak, birden çok ölçüte göre filtrelemek ve hatta sonuçları sıralamak istiyorsanız, Excel’deki FİLTRE işlevini inceleyin.

FİLTRE işlevini kullanarak, kriterleri birleştirmek için “ve” ve “veya” operatörlerini kullanabilirsiniz. Bonus olarak, sonuçlarınızı belirli bir sütuna göre artan veya azalan sırada görüntülemek için SIRALAMA işlevini formüle nasıl uygulayacağınızı göstereceğiz.

Excel veri tablosunda, “Filtre” işlevi kullanılarak belirli kriterlere uyan satırları seçebilirsiniz. Aşağıdaki adımları izleyerek filtre uygulayabilirsiniz:

  1. Veri tablonuzun başlık hücresinde bulunan sütun isimlerine tıklayın. Bu, sütun isimlerinin filtre düğmelerini açacaktır.
  2. İstediğiniz sütun için filtre düğmesine tıklayın. Bu, bir filtre menüsü açacaktır.
  3. “Filtrele” seçeneğine tıklayın.
  4. Belirli kriterleri girin. Örneğin, bir sütunda sayısal değerler arasında arama yapmak istiyorsanız, “En az” ve “En fazla” seçeneklerini kullanabilirsiniz.
  5. Filtrele” seçeneğine tıklayın.
  6. Bu işlemi kullanarak, kriterlerinizi veya kriterlerinizi değiştirerek veri tablonuzda arama yapabilirsiniz.

Not: Filtreleme sonrası, filtreleme işlemini geri almak için “Filtreyi Kaldır” butonunu kullanabilirsiniz.

Excel’deki FİLTRE İşlevi nedir?

Formülün sözdizimi, yalnızca ilk iki argümanın gerekli olduğu FILTER(dizi, aralık=kriter, if_empty) şeklindedir. Verilerinize bağlı olarak, ölçütler için bir hücre referansı, sayı veya tırnak içinde metin kullanabilirsiniz.

#CALC! hata varsayılan olarak. Hata mesajını değiştirmek için metin, harf veya sayıyı tırnak içine alabilir ya da boş bir hücre için tırnak işaretlerini boş bırakabilirsiniz.

Temel Filtre Formülü Oluşturma

Başlamak için, fonksiyonun nasıl çalıştığını görebilmeniz için temel bir filtre ile başlayacağız. Her ekran görüntüsünde, sağ tarafta filtre sonuçlarımızı göreceksiniz.

Ölçüt olarak B2 hücresinin (Elektronik) içeriğini kullanarak A2 ile D13 arasındaki hücrelerdeki verileri filtrelemek için, formül şu şekildedir:

=FILTER(A2:D13,B2:B13=B2)

Formülü parçalara ayırmak için, dizi argümanının A2:D13 olduğunu ve aralık=kriteri argümanının B2:B13=B2 olduğunu görürsünüz. Bu, Elektronik içeren tüm sonuçları verir.

Temel Hücre Referansı Excel FİLTRE İşlevi

Formülü yazmanın bir başka yolu da B2 hücresinin içeriğini aşağıdaki gibi tırnak içinde girmektir:

=FILTER(A2:D13,B2:B13=”Electronics”)

Temel Metin Excel FİLTRE İşlevi

Ayrıca aralık=ölçüt alanındaki verileri filtrelemek için başka bir hücredeki ölçütleri kullanabilirsiniz. Biz burada B15 hücresindeki verileri kullanacağız.

=FILTER(A2:D13,B2:B13=B15)

Temel Diğer Hücre Referansı Excel FİLTRE İşlevi

Verileriniz bir sayı içeriyorsa, bunu tırnak işareti olmadan kriter olarak kullanabilirsiniz. Bu örnekte, aynı hücre aralığını kullanacağız, ancak 10’u arayarak D2’den D13’e kadar olan hücrelere göre filtre uygulayacağız.

=FILTER(A2:D13,D2:D13=10)

Temel Sayı Excel FİLTRE İşlevi

Formülünüz için hiçbir sonuç alamıyorsanız veya #CALC! hata, üçüncü bağımsız değişkeni if_empty kullanabilirsiniz. Örneğin, sonuç boşsa Hiçbiri göstereceğiz.

=FILTER(A2:D13,D2:D13=75,”None”)

Gördüğünüz gibi, aralık=kriter verileri 75’i içermiyor, dolayısıyla sonucumuz Yok.

Temel Sonuç Yok Excel FİLTRE İşlevi

FİLTRE İşlevinde Birden Fazla Kriter Kullanarak Filtreleme

Excel’deki FİLTRE işlevinin bir avantajı, birden fazla ölçüte göre filtre uygulayabilmenizdir. AND (*) veya OR (+) için bir operatör ekleyeceksiniz.

Örneğin, veri kümemizi hem A3 (Batı) hem de B2 (Elektronik) olarak aşağıdaki formülle yıldız işareti (*) kullanarak filtreleyeceğiz:

=FILTER(A2:D13,(A2:A13=A3)*(B2:B13=B2))

Gördüğünüz gibi, hem West’i hem de Elektronik’i içeren bir sonucumuz var.

Çoklu Ölçüt VE Excel FİLTRE İşlevi

Diğer operatörü kullanmak için, artı işaretini (+) kullanarak A3 veya B2’yi aşağıdaki gibi filtreleyeceğiz:

=FILTER(A2:D13,(A2:A13=A3)+(B2:B13=B2))

Şimdi, sonuçlarımızın West veya Electronics’e ait beş kayıt içerdiğini görebilirsiniz.

Birden Çok Ölçüt VEYA Excel FİLTRE İşlevi

Filtrelenmiş Verilerinizi Excel’de Nasıl Sıralayabilirsiniz?

FİLTRE işlevinden aldığınız sonuçları sıralamak istiyorsanız, SORT işlevini formüle ekleyebilirsiniz. Bu, Veri sekmesindeki Sıralama özelliğini kullanmanın bir alternatifidir ancak verilerinizi yeniden konumlandırmanızı gerektirmez.

Denemeden önce SORT işlevi hakkında daha fazla bilgi için, tüm ayrıntılar için nasıl yapılır bölümümüze göz atın.

Burada, bu eğitimin başından itibaren temel filtremizi kullanacağız: FILTER(A2:D13,B2:B13=B2). Ardından, azalan düzende (-1) dördüncü sütuna (Kayıp) göre sıralamak için bağımsız değişkenleriyle birlikte SIRALAMA ekleyeceğiz:

=SORT(FILTER(A2:D13,B2:B13=B2),4,-1)

Bu formülü parçalamak için, SORT işlevi için dizi argümanı olarak FİLTRE formülümüze sahibiz. Bundan sonra, veri setindeki dördüncü sütuna göre sıralamak için 4 ve sonuçları azalan sırada görüntülemek için -1’imiz var.

Azalan Excel FİLTRE İşlevini Sırala

Sonuçları bunun yerine artan sırada görüntülemek için -1’i 1 ile değiştirin:

=SORT(FILTER(A2:D13,B2:B13=B2),4,1)

Artan Sıralama Excel FİLTRE İşlevi

Excel’in yerleşik filtresi, bir veri kümesindeki belirli kayıtları hızlı bir şekilde görmek için mükemmeldir. Gelişmiş filtre, yerinde veya başka bir konumdaki bir ölçüt aralığına göre filtrelemede iyi çalışır. Ancak aynı anda birden çok ölçüt kullanmak ve sıralama yapmak için, FILTER işlevini bir tur atın.

Umarım Excel’de filtre işlevini kullanmayı anlamışsınızdır. Eğer daha fazla bilgi veya özel bir senaryoda nasıl kullanabileceğiniz konusunda sorularınız varsa, lütfen yorumlarınızda bunu yazmaktan çekinmeyin.