Microsoft PowerPoint’teki animasyonlar oluşturma, slayt geçişleri ekleme ve grafikler, şekiller ve 3B modeller ekleme gibi bazı özellikler öne çıkıyor. Ama sonra biraz gizli olan özellikler var.
Slaytlarınızı oluştururken geliştirmek veya slayt gösterisi sunumunuzu geliştirmek istiyorsanız, PowerPoint’te yapabileceğinizi fark etmeyebileceğiniz bu şeylere göz atın.
1. Bir Görüntü Arka Planını Kaldır
PowerPoint’te görüntüleri düzenlemek için birçok seçeneğiniz vardır. Bir fotoğrafı kırpabilir, görüntüyü bulanıklaştırabilir ve çevirebilirsiniz. Ancak PowerPoint’teki en iyi görüntü düzenleme özelliklerinden biri, arka planı kaldırma yeteneğidir.
Resmi seçin ve görüntülenen Resim Biçimi sekmesine gidin. Şeridin Ayarla bölümünde sol taraftaki “Arka Planı Kaldır” ı tıklayın.
Resminizin arka planının karardığını ve konuyu odakta bıraktığını görürsünüz. Daha sonra kaldırılacak ek alanları veya saklanacak diğer alanları işaretleyerek görüntüyü ayarlayabilirsiniz. Şeridin sol tarafındaki bu seçeneklerden birini belirleyin.
İşiniz bittiğinde, ayarlamalarınızı kaydetmek için “Değişiklikleri Koru” yu seçin. Fikrinizi değiştirirseniz bunun yerine “Tüm Değişiklikleri At”ı seçin.
2. Damlalık Aracıyla Renkleri Eşleştirin
Slayt gösterileri görsellerle ilgilidir. Bu nedenle, tutarlı, profesyonel ve çekici bir görünüme sahip bir sunum istiyorsanız, damlalık aracıyla tam renk eşleşmelerini kullanabilirsiniz.
Rengini değiştirmek istediğiniz bir öğeyi seçin ve başka bir öğeyle eşleştirin. Bu bir şekil, metin veya nesne olabilir. Seçtiğiniz öğe türü için renk seçiciye gidin. Örneğin, Font Rengi veya Şekil Dolgusu’nu kullanmak için Giriş sekmesini kullanabilirsiniz.
Açılır listeden “Damlalık” ı seçin.
İmleciniz damlalığa dönüştüğünde, kullanmak istediğiniz rengi tıklatın. Bunu PowerPoint veya başka bir uygulama içinde yapabilirsiniz.
Öğenizin anında o renge dönüştüğünü görürsünüz.
3. Aynı Anda Birden Çok Görüntüyü veya Nesneyi Yeniden Boyutlandırın
Bir slayda resim veya başka nesneler eklediğinizde, hepsinin aynı boyutta olmasını isteyebilirsiniz. Bunu başarmak için bunları birer birer yeniden boyutlandırmanız gerekmez. Evet, PowerPoint’te aynı anda birden çok görüntüyü aynı boyuta yeniden boyutlandırabilirsiniz.
Yeniden boyutlandırmak istediğiniz görüntüleri veya nesneleri seçin. Bunu, Windows’ta Ctrl veya Mac’te Command tuşunu basılı tutarak her birini tıklattığınızda yapabilirsiniz.
Öğe türü için sekmeye gidin. Örneğin, görüntüleri seçerseniz, Resim Biçimi sekmesine gidin veya bir şekil için Şekil Biçimi sekmesine gidin.
Boyut bölümünde şeridin sağ tarafında, bir yükseklik veya genişlik girin ve Enter veya Return tuşuna basın.
Seçtiğiniz tüm öğelerin aynı boyutta güncellendiğini görürsünüz.
4. Videoları Doğrudan PowerPoint’te Kırpın
Slayt gösterinize kolayca video ekleyebilirsiniz. Ancak bilmediğiniz şey, doğrudan PowerPoint’te düzenleyebileceğinizdir. PowerPoint’ten çıkmadan bir videoyu istediğiniz uzunlukta kırpabilirsiniz.
Düzenlemek istediğiniz videoyu seçin ve Oynatma sekmesine gidin. Şeridin Düzenleme bölümünde “Videoyu Kırp” ı tıklayın.
Klibinizin Videoyu Kırp kutusunda göründüğünü görürsünüz. Başlangıcı veya bitişi kesmek için kaydırıcıyı soldan veya sağdan sürükleyin. Kırpmanın tam saatlerini girmek için Başlangıç Saati ve Bitiş Saati kutularını da kullanabilirsiniz.
Kaydettiğiniz parçayı önizlemek için Oynat düğmesine basın. Gerekirse daha fazla ayarlama yapabilir ve bitirdiğinizde değişikliği kaydetmek için “Tamam” ı tıklayabilirsiniz.
5. Canlı Çeviriler için Altyazıları Kullanın
Slayt gösterinizi farklı bir dil konuşan veya işitme bozukluğu olan bir kitleye sunuyorsanız, sununuzda altyazı kullanabilirsiniz.
Slayt Gösterisi sekmesine gidin ve Altyazı Ayarları açılır okunu seçin. Konuşma Dili ve Altyazı Dili’ni seçebilirsiniz. Ardından, mikrofonu değiştirin ve altyazıların konumunu seçin.
Sununuz başlamadan önce altyazıları açmak için, Slayt Gösterisi sekmesindeki Altyazı Ayarları’nın üstündeki Her Zaman Altyazı Kullan kutusunu işaretleyin.
Sununuz sırasında altyazıları açmak için bir slaytı sağ tıklayın ve kısayol menüsünden “Altyazıları Başlat”ı seçin. Sunucu Görünümü’nü kullanıyorsanız Altyazıları Değiştir simgesini tıklamanız yeterlidir.
6. Özet Yakınlaştırma Slaytı Oluşturma
İçindekiler tablosu slaytı farklı slaytlara atlamak için kullanışlı bir yol olsa da, Özet Yakınlaştırma slaytı çekici bir alternatiftir. Bu özellik, slaytlarınızın bağlantılı küçük resimlerini bir slayda yerleştirir ve yakınlaştırma efekti görüntülerken slayta geçmenizi sağlar.
Not: Microsoft 365 veya PowerPoint 2019 ve sonraki sürümleriyle Windows’ta Özet Yakınlaştırma oluşturabilirsiniz.
Ekle sekmesine gidin ve şeridin Bağlantılar bölümünde Yakınlaştırma > Özet Yakınlaştırma‘yı seçin.
Özet Ekle Yakınlaştırma kutusu göründüğünde, kullanmak istediğiniz slaytları seçin ve “Ekle”yi tıklayın.
Özet Yakınlaştırma slaytınızı sununuzdaki ilk slayt olarak görürsünüz. Daha sonra istediğiniz gibi bir başlık veya başka bir metin ekleyebilirsiniz.
Slayt gösterinizi sunarken, slayta gitmek için küçük resimlerden birini tıklatmanız yeterlidir.
7. Özel Şovlar Oluşturun
Ana slayt gösterinizden mini sunumlar oluşturabileceğinizi biliyor muydunuz? Özel gösterilerle, yalnızca istediğiniz slaytlarla daha küçük slayt gösterileri oluşturabilirsiniz. Bu, aynı slayt gösterisinden farklı izleyiciler için farklı sunumlar oluşturmanıza olanak tanır.
Slayt Gösterisi sekmesine gidin, Özel Slayt Gösterisi açılır okunu tıklayın ve “Özel Gösteriler”i seçin.
Bir sonraki pencerede “Yeni” yi seçin. Ardından gösteriyi adlandırın ve aşağıdaki pencerede içinde olmasını istediğiniz slaytları seçin.
Solda istediğiniz slaytları seçtikten sonra, bunları gösteriye eklemek için “Ekle” yi tıklayın. İsterseniz slaytları yeniden düzenlemek için Yukarı ve Aşağı düğmelerini kullanabilirsiniz. İşiniz bittiğinde, “Tamam” ı tıklayın.
Yeni özel gösterinizi listede görürsünüz. Daha sonra başka bir tane oluşturabilir veya bu özel şovu sunmak için “Göster”i kullanabilirsiniz. Gösteriyi daha sonra sunmak için aynı noktaya geri dönün.
Umarım bu listede bir sonraki PowerPoint sunumunuzda size yardımcı olacak hoş bir sürpriz bulursunuz! Elektronik tablolarla da çalışıyorsanız, gözden kaçırıyor olabileceğiniz Excel özellikleri kılavuzumuza göz atın.