Belgelerinizi oluşturmak için Microsoft Word kullanıyorsanız, muhtemelen her gün kullandığınız özelliklere aşinasınızdır. Ancak, radarın altında uçan, daha fazla olmasa da, aynı derecede yararlı olabilecek birçok özellik var.
Burada, kullanmanız gereken birkaç Word özelliğine bakacağız. Bu araçlar size zaman kazandırabilir, belgenizin okunabilirliğini artırabilir ve hatta genel Microsoft Word deneyiminizi geliştirebilir.
1. Metin blokları eklemek için hızlı parçalar
Word’deki Hızlı Parçalar aracını kullanarak metin parçacıkları, imzalar, tablolar ve daha fazlası gibi şeyleri kaydedebilirsiniz. Ardından birkaç tıklamayla bunları yeniden takın.
İmlecinizi belgenin içinden sürükleyerek belgenize kaydetmek istediklerinizi seçin. Ekle sekmesine gidin, Hızlı Parçaları Keşfet açılır okunu tıklayın ve “Seçimi Hızlı Bölüm Galerisi’ne Kaydet”i seçin.
Hızlı Bölümünüze bir ad verin, istediğiniz gibi başka ayrıntılar ekleyin ve “Tamam”ı tıklayın.
Ardından, öğenizi yeniden kullanmak için aynı açılır kutuya gidin ve seçin. Ardından doğrudan belgenize açılır.
Zamandan tasarruf etmek için Hızlı Parçalar’ın diğer özelliklerini de kullanabilirsiniz. Otomatik Metin özelliğini kullanmaya göz atın veya Belge Özellikleri ile alan eklemeyi keşfedin.
2. Dikkat Dağıtıcı Olmayan Yazıya Odaklanma
Word’de çok fazla yazı yazıyorsanız, özellikle de tüm dikkatinizi gerektiren şeyler için, Focus ile dikkat dağıtıcı olmayan yazmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Durum çubuğunda veya Görünüm sekmesinde “Odak”ı seçerek özelliği açın.
Belgenizin şeridi, durum çubuğu veya konsantrasyonunuzun önüne geçecek başka bir şey olmadan tüm ekranınızı ele geçirdiğini göreceksiniz.
Bu öğeleri yeniden görüntülemek veya Netleme’nin seçimini kaldırıp normal görünümünüze dönmek için imlecinizi istediğiniz zaman en üste getirin.
3. Konuşmayı Metne Dikte Etme
Belgenizi normalde yaptığınız gibi yazamadığınız bir durumda olabilirsiniz. Microsoft Word’deki Dikte özelliğiyle, sözcüklerinizi yazdığınız gibi söyleyebilirsiniz.
Giriş sekmesine gidin ve şeridin Ses bölümünde “Dikte Et” i seçin.
Dikte araç çubuğu göründüğünde, konuşmaya başlamanız yeterlidir. Duraklatmak ve devam ettirmek için mikrofon simgesine tıklayın.
Konuşma dilinizin ayarlarını, noktalama işaretlerinin otomatik olarak algılanmasını ve hassas ifadelerin filtrelenmesini ayarlamak için dişli simgesini seçebilirsiniz.
İşiniz bittiğinde Dikte aracını kapatmak için araç çubuğunun sağ üst köşesindeki X işaretini kullanın.
4. Belge İncelemesi için Microsoft Düzenleyicisi
Microsoft Office’teki bir diğer müthiş özellik de Editör’dür. Bununla birlikte, belgenizde yazım, dilbilgisi, noktalama işaretleri, okunabilirlik ve daha fazlası için tek bir noktadan kontrol edebilirsiniz.
Giriş sekmesine gidin ve şeridin Düzenleyici bölümünde “Editör” ü seçin.
Kenar çubuğu açıldığında puanınızı en üstte görürsünüz. Daha sonra gerekli Düzeltmeleri, isteğe bağlı İyileştirmeleri gözden geçirebilir ve benzer belgelerin web’de görünüp görünmediğini görebilirsiniz.
Kelime ve paragraf sayılarını, kelime başına karakter ve cümle başına kelime ortalamalarını ve sınıf düzeyi ile pasif cümleler için okunabilirlik puanlarını görüntülemek için Öngörüler bölümünde “Belge İstatistikleri”ni seçin.
İşiniz bittiğinde aracı kapatmak için Düzenleyici kenar çubuğunun sağ üst köşesindeki X işaretini kullanın.
5. Kopyalanan Öğeleri Yapıştırmak için Pano Geçmişi
Bir belgeyi bir araya getirirken, kendinizi metin bloklarını kes veya kopyala yapıştır ile hareket ettirirken bulabilirsiniz. Öte yandan, bu eylemleri adlar, adresler veya talimatlar gibi metin bölümlerini tekrar tekrar eklemek için kullanabilirsiniz. Pano aracıyla, geçmişinizi görüntüleyebilir ve pano öğelerini hızla yeniden kullanabilirsiniz.
Microsoft Word’deki pano aynı anda en fazla 24 öğe tutar. Bu, gün boyunca kestiğiniz veya kopyaladığınız tüm bu şeylerin sadece bir tık uzağınızda olduğu anlamına gelir.
Giriş sekmesine gidin ve şeridin Pano bölümünün sağ alt köşesindeki oku tıklatın.
Pano geçmişi soldaki bir yan panelde görüntülenir. Buradan öğeleri gözden geçirebilir, yeniden kullanmak için birini seçebilir, tümünü yapıştırabilir veya geçmişi temizleyebilirsiniz.
6. Hızlı Görüntüler için Ekran Görüntüsü Aracı
Hiç masaüstünüzdeki başka bir uygulamanın ekran görüntüsüne veya hatta bir pencerenin bir kısmına ihtiyacınız oldu mu? Word’ün yerleşik ekran görüntüsü aracı sizi korur.
Git Ekle sekmesini tıklayın ve şeridin İllüstrasyonlar bölümündeki Ekran görüntüsü açılır okunu tıklayın. Üst kısımda masaüstünüzdeki diğer açık pencereleri görürsünüz. Sadece birini seçin ve resmi doğrudan Word belgenizde görüntülenecektir.
Bir pencerenin veya başka bir uygulamanın bir bölümüne resim yazısı eklemeyi tercih ederseniz, bunun yerine açılır kutuda “Ekran Kırpma” yı seçin.
İmleciniz artı işaretine dönüştüğünde, ihtiyacınız olanı yakalamak ve serbest bırakmak için sürükleyin.
Kırpmanız belgenizde hemen görünür.
Gerekirse, Microsoft Word’deki diğer görüntüler gibi bir ekran görüntüsünü veya kırpmayı düzenleyebilirsiniz.
7. Kaynak ve Atıf Araştırmacısı
Word’de biraz fark edilmeyen bir başka özellik de Araştırmacı aracıdır. Bununla beraber, internetteki her şeyi arayabilir ve belgenizden hiç ayrılmadan ayrıntılarını ekleyebilirsiniz.
Referanslar sekmesine gidin ve şeridin Araştırma bölümünde “Araştırmacı” yı seçin.
Araştırmacı kenar çubuğu sağ tarafta açılır. Arama teriminizi kutuya girin ve Enter tuşuna basın.
Ardından, aramanızın sonuçlarını görürsünüz. Daha fazla bilgi edinmek için birini seçin. Gördüğünüz metni kopyalayıp belgenize yapıştırabilir, ardından alıntı eklemek için kenar çubuğundaki öğenin sağ üst köşesindeki artı işaretini tıklayabilirsiniz.
Araştırmacı, makaleler, makaleler ve araştırma belgeleri için kullanışlı ve yararlı bir araçtır.
Bu harika özellikler, Microsoft Word’de ne tür bir belge, makale veya kağıt oluşturursanız oluşturun size yardımcı olabilir.