Bazen uygulamaları her gün kullandığınızda, yeni özellikler fark edilmeyebilir. Elektronik tablolarınız için kullanışlı araçlarla hızlanabilmeniz için, kaçırmış olabileceğiniz bu Microsoft Excel özelliklerine bir göz atın.
1. Hızlı Küçük Grafikler için Mini Grafikler
Excel’de birçok farklı türde grafik ve grafik oluşturabilseniz de, mini grafik seçeneği geçmişe bakabileceğiniz bir seçenektir. Bununla beraber, verilerden uzaklaşmadan tek bir hücreye yararlı bir grafik ekleyebilirsiniz.
Mini grafiği eklemek istediğiniz hücreyi seçin. Ekle sekmesine gidin ve şeridin Mini Çizgiler bölümünde istediğiniz stile bağlı olarak bir Çizgi, Sütun veya Kazan/Kaybet grafiği seçin.
Açılır pencerede, hücre aralığını girin veya Veri Aralığı kutusunu doldurmak için sayfanızda seçin. Mini grafiğin yerleştirilmesi için Konum Aralığı kutusundaki girişi onaylayın veya değiştirin. “Tamam” ı tıklayın.
Ardından, verilerinizin bir görselini tüm kabartma olmadan hızlı bir şekilde göstermek için tek bir hücrede şık küçük bir grafiğiniz olacaktır.
2. Yanlış girişleri ortadan kaldırmak için veri doğrulama
Başkalarının bir e-tabloyu doldurması veya bir e-tablo üzerinde ortak çalışması için bir sayfa oluşturduğunuzda, yanlış yerlerde yanlış verilerle karşılaşabilirsiniz. Veri doğrulamayı kullanarak, herkesin girdiği bilgilerin ait olduğundan emin olabilirsiniz.
Doğrulamayı eklemek istediğiniz hücreyi seçin. Veri sekmesine gidin ve şeridin Veri Araçları bölümündeki Veri Doğrulama düğmesini tıklatın veya bu seçeneği belirlemek için açılır oku kullanın.
Kutu açıldığında, kullanmak istediğiniz doğrulama türünü seçin. Metin, tarih, saat, tam sayı, ondalık, liste veya özel bir veri türü arasından seçim yapabilirsiniz. Kalan alanları, seçtiğiniz veri türüne göre doldurun.
İsteğe bağlı olarak, yönergeyi veya hata iletisini özelleştirmek için Giriş İletisi ve Hata Uyarısı sekmelerini kullanabilirsiniz. İşiniz bittiğinde “Tamam” ı tıklayın.
İleriye dönük olarak, birisi bu hücreye veri eklediğinde, Excel’in doğrulama başına beklediği verileri girmesi gerekir. Bunu yapmazlarsa bir hata alırlar.
Veri doğrulama özelliği, sayfanızda veri girişi için de açılır listeler oluşturmanın harika bir yoludur.
3. Formüller olmadan hesaplamaları görmek (ve kopyalamak) için durum çubuğu
Toplama veya birkaç sayının ortalaması gibi hızlı bir hesaplama yapmak isteyebilirsiniz, ancak formülün sayfanıza eklenmesi gerekmez. Durum Çubuğu’nu kullanarak hesaplamaları hızlı ve kolay bir şekilde görebilirsiniz.
Hesaplamak istediğiniz değerleri içeren hücreleri seçin. Ardından, Durum Çubuğu’na bakın. Toplam, Ortalama, Minimum, Maksimum ve Sayım’ı görürsünüz.
Durum Çubuğu’nda görüntülenen hesaplamaları ayarlamak için, çubuğu sağ tıklatın ve yanlarına onay işareti koymak istediklerinizi seçin.
Windows kullanıcıları için, bir değeri doğrudan Durum Çubuğu’ndan da kopyalayabilirsiniz. Sadece istediğinizi seçin ve panonuza yerleştirilecektir. Daha sonra sayfanıza açabilir veya başka bir uygulamaya yapıştırabilirsiniz.
4. Hücreleri Doldurmak için Flaş Dolgu
Doldurmanız gereken çok fazla veriniz varsa, Flash Dolgu özelliği desenleri tanıyarak bunu yapmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, iki sütuna bölmek istediğiniz tek bir sütunda ad ve soyadların bir listesi olabilir. Flash Fill yalnızca bir veri parçası girerek geri kalanını doldurabilir.
Bir hücreye veri parçası ekleyin. Örneğimiz için adı gireceğiz. Ardından, Veri sekmesine gidin ve şeridin Veri Araçları bölümündeki Flash Dolgu düğmesini tıklatın.
Excel’in hücrelerin geri kalanını bu adlarla doldurduğunu görmelisiniz. Aynı şeyi soyadınız için de yapabilirsiniz. Üst hücreye bir tane girin ve Flaş Dolgu düğmesine basın. Boom, bir ve bitti!
5. Bir Tıklama ile Kopyaları Kaldır
Yinelemeler olur. Bu, özellikle Excel’e başka bir kaynaktan veri aktardığınızda geçerlidir. Yinelenen verileri temizlemek için zaman ayırmanız gerekebilir. Excel’de, kopyaları yalnızca saniyeler içinde kaldırabilirsiniz.
Yinelenenler için değerlendirmek istediğiniz verileri seçin. Veri sekmesine gidin ve şeridin Veri Araçları bölümündeki Yinelenenleri Kaldır düğmesini tıklatın.
Açılan kutuda, kontrol etmek istediğiniz sütunları onaylayın ve “Tamam” ı tıklayın.
Ardından, kaç tanesinin kaldırıldığını bildiren bir mesajla birlikte kopyalarınızın kaybolduğunu görürsünüz.
6. Hızlı Formül Sonuçları için İzleme Penceresi
Çok sayıda sayfa ve tonlarca veri içeren büyük bir çalışma kitabınız varsa, İzleme Penceresi formüllerinize göz kulak olmanıza yardımcı olur. E-tablolarınızda ve verilerinizde değişen sonuçları aramak yerine, formülü araca eklemeniz ve sonuçları hızlı bir şekilde görmeniz yeterlidir.
İzlemek istediğiniz formülü içeren bir hücre seçin. Formüller sekmesine gidin ve şeridin Formül Denetimi bölümünde “İzleme Penceresi” ni seçin.
Listeye bir formül eklemek için “İzleme Ekle” yi tıklayın.
Artık formüllerinizin değişen sonuçlarını avlamadan görmek için İzleme Penceresini istediğiniz zaman Formüller sekmesinden açabilirsiniz.
7. Verileri İş Yapmadan Analiz Edin
Microsoft Excel, verilerinizi otomatik olarak analiz etmek için kullanışlı bir özellik sağlar. Uygun şekilde adlandırılan Verileri Analiz Et özelliği, hızlı bir analize ihtiyacınız olduğunda size zaman kazandırabilir.
Çalışmak istediğiniz sayfayı seçin ve Giriş sekmesine gidin. Şeridin Analiz bölümünde “Verileri Analiz Et” i tıklayın.
Sağ tarafta verileriniz hakkında sorular sormanıza, içgörüleri keşfetmenize, sıklıkları ve desenleri görmenize ve grafikler ve pivot tablolar gibi öğeler eklemenize olanak tanıyan bir kenar çubuğunun açıldığını görürsünüz.
Kenar çubuğunun en altına kaydırdığınızdan emin olun ve verilerinizle ilgili mevcut tüm analiz sonuçlarını görmek için bağlantıyı tıklayın.
Umarım bu Excel özellikleri, zamandan tasarruf etmek, hataları azaltmak ve gelişen verilerinize ayak uydurmak için kullanmaya başlayacağınız bazılarıdır. Tüm Excel’in neler yapabileceğini öğrenmeye devam etmek istiyorsanız, herkesin bilmesi gereken temel Excel işlevleri kılavuzumuza göz attığınızdan emin olun.
Bu makale gerçekten harika bir içeriğe sahip! Microsoft Excel’in kaçırmış olabileceğimiz 7 kullanışlı özelliği hakkında bilgi sahibi olmak gerçekten heyecan verici. Excel’i uzun yıllardır kullanıyorum ancak bu özellikleri bilmemek beni gerçekten şaşırttı. Makaledeki anlatım tarzı da oldukça anlaşılır ve samimi. Özellikle örneklerle desteklenen açıklamalar sayesinde her bir özelliği kolaylıkla öğrenme fırsatı buldum. Artık Excel’i daha etkili bir şekilde kullanabileceğim için çok mutluyum. Bu tür makalelerin devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Teşekkürler!