Üniversite makalenizin belirli gereksinimleri nasıl karşılayacağını bulmaya çalışmak için zaman harcamadan yeterince zor. Microsoft Word, okul kağıtlarınızı yazmayı ve biçimlendirmeyi biraz daha kolaylaştıran birkaç özellik sunar.
Araştırma Aracı ile Kaynak Bulma
Denemenizi oluştururken muhtemelen zaman harcayacağınız görevlerden biri araştırmadır. Word ile tarayıcınız arasında gidip gelmek yerine, yerleşik Araştırmacı aracını kullanabilirsiniz.
Bununla birlikte, makaleniz için ihtiyaç duyduğunuz bilimsel makaleler, web siteleri, resimler ve benzeri öğeler gibi kaynakları bulabilirsiniz. Ardından, öğeleri ekleyin, alıntılar ekleyin ve doğrudan Researcher’dan kaynak gösterin.
Referanslar sekmesinde, şeridin Araştırma bölümündeki “Araştırmacı”yı tıklayın.
Sağdaki kenar çubuğu açıldığında, arama teriminizi girin ve Enter’a basın.
Daha sonra, Bing tarafından sağlanan teriminiz için tüm sonuçları göreceksiniz. Dergilerden ve web sitelerinden ayrıntıları gözden geçirebilir, daha fazla okumak için bir öğe seçebilir ve hatta kaynağı doğrudan makalenize ekleyebilirsiniz.
Akıllı Arama ve Arama Kullanımı
Word’de araştırma yapmak için bir başka kullanışlı araç da Akıllı Arama veya Arama aracıdır. Researcher’dan biraz farklı olan bu arama aracı, bir arama teriminin tanımlarını, telaffuzlarını ve temel bilgilerini bulmanıza yardımcı olur. Belirli türdeki maddeler için, makalenize bir bağlantı veya alıntı ekleyebilirsiniz. Araç temelde oldukça kullanışlı olabilecek genel aramalar içindir.
Bu, doğrudan Referanslar sekmesindeki Araştırmacı düğmesinin solundadır. Kenar çubuğunu açmak için Akıllı Arama ya da Arama düğmesini tıklayın. Ardından arama teriminizi en üstteki kutuya girin.
Sonuçları web veya medyaya göre daraltmak için Daha fazla açılır oku kullanabilirsiniz. Bu, size bir tanım, referanslar için popüler web siteleri ve arama teriminiz için resimler veya başka medya sağlamak için yararlıdır.
Görüntülenen öğenin türüne bağlı olarak, bu kaynağı belirtmek, bir bağlantı eklemek veya tüm ayrıntılar için öğeyi açmak için artı işaretini veya üstteki üç noktayı seçebilirsiniz.
Alıntı ve Kaynakça Ekleme
Araştırmanızı yaptıktan sonra sıra alıntılar oluşturmaya gelir. Normalde metin içi referanslarınızın kaynaklarını listelemek için bir kaynakçaya ihtiyacınız vardır. Word, kaynaklarınızı belirtmeyi ve bunları doğru şekilde listelemeyi kolay bir iş haline getirir.
Denemeniz için MLA, APA, Chicago veya başka bir stil kullanmanız gerekip gerekmediğini, alıntılarınızı ve bibliyografyanızı yalnızca birkaç adımda ekleyebilirsiniz.
Bir alıntı eklemek için, Şeritteki Referanslar sekmesine ve Alıntılar ve Kaynakça bölümüne gidin. Stil açılır listesinden yazma formatını seçin.
Ardından, Alıntı Ekle > Yeni Kaynak Ekle’yi seçin, gerekli tüm bilgileri girin ve “Tamam”ı tıklayın. Daha sonra metninizde alıntınızı göreceksiniz.
Bibliyografya oluşturmaya hazır olduğunuzda, imlecinizi istediğiniz yere getirin. Referanslar sekmesindeki Bibliyografya açılır kutusunu seçin ve kullanmak istediğinizi seçin.
Bu, daha önce seçtiğiniz yazı stiline göre kaynakçayı sizin için otomatik olarak oluşturur ve biçimlendirir.
Tüm ayrıntılar ve ek özellikler için, Word’deki alıntılar ve bibliyografyalar hakkındaki özel makalemize bakın.
Bağlantı (Link) Eklemek
Belgenize alıntılar ve başka referanslar eklediğinizde, bunlar web üzerindeyse bunlara bağlantı vermeniz gerekebilir. Belgenizdeki metne kolaylıkla köprü ekleyebilirsiniz.
Bağlantı vermek istediğiniz metni seçin ve sağ tıklayın veya Ekle sekmesine gidin.
Bağlantılar > Bağlantı Ekle’yi seçin ve görüntülenen kutuda “Var Olan Dosya veya Web Sayfası”nı seçin. Adres kutusuna kopyalanmış bir URL girin veya yapıştırın ve “Tamam”ı tıklayın.
Daha sonra metninizin web kaynağınıza bağlı olduğunu göreceksiniz.
Dipnotları ve Son Notları Dahil Etme
Bildirinize eklemek istediğiniz yorum veya ek bilgiler gibi notlarınız varsa, bunları dipnot ve son notlara dahil edebilirsiniz. Bu, ihtiyacınız olan bilgileri ana içerikten uzaklaşmadan sayfanın altına (dipnot) veya bölümün veya kağıdın sonuna (son not) eklemenize olanak tanır.
Birini veya diğerini eklemek için imlecinizi metninizde göstergenin görünmesini istediğiniz yere yerleştirin. Şeridin Başvurular sekmesine ve Dipnotlar bölümüne gidin. “Dipnot Ekle” veya “Sonnot Ekle”yi seçin.
İmlecinizi yerleştirdiğiniz üst simge göstergesini görecek ve ayrıntılarınızı eklemek için otomatik olarak dipnota veya sonnota yönlendirileceksiniz.
Biçimi, yerleşimi, numaralandırmayı veya diğer özellikleri ayarlamak istiyorsanız, Word’deki dipnotlar ve son notlar hakkındaki tam eğiticimize göz atın.
Denklemlerin Girilmesi ve Numaralandırılması
Hazırladığınız kağıt türü bir matematik dersi içinse, muhtemelen denklemleri eklemeniz gerekecektir. Word ile, doğru biçimlendirilmiş denklemler ekleyebilir ve eklediğiniz denklemleri de numaralandırabilirsiniz.
Denklem eklemek için, Ink to Math denklem düzenleyicisini kullanabilirsiniz. Draw sekmesine gidin ve “Ink to Math” seçeneğini seçin.
Geniş orta alana denkleminizi yazın ve üstte bir önizleme göreceksiniz. Silmeyi kullanabilir, gerektiği gibi seçip düzeltebilir veya araçları temizleyebilirsiniz.
Bitirdiğinizde, denklemi kağıdınıza eklemek için “Ekle” ye tıklayın.
Denklemlerinizi numaralandırmanız gerekiyorsa veya basitçe tercih ederseniz, bunlara kolayca altyazı ekleyebilirsiniz. Bir denklem seçin, Referanslar sekmesine gidin ve şeridin Başlıklar bölümünde “Altyazı Ekle” seçeneğini seçin.
Altyazı kutusu açıldığında, Etiket açılır listesinden “Denklem”i seçin. Ardından konumu seçin veya numarayı gerektiği gibi ayarlayın. Altyazıyı eklemek için “Tamam”a tıklayın.
Sayfa veya Bölüm Numaralarını İçerme
Denemeniz için gerekli olabilecek Word’ün bir özelliği daha numaralandırmadır. Sayfa veya bölüm numaraları ekleyebilir, yerleşimi seçebilir ve bir başlık sayfası kullanıyorsanız ilk sayfayı farklı yapabilirsiniz.
Sayfa numaraları eklemek için, şeridin Ekle sekmesine ve Üst Bilgi ve Alt Bilgi bölümüne gidin. Sayfanın alanını seçmek için Sayfa Numarası açılır menüsünü kullanın ve sonra sayıların konumu için bir seçenek belirleyin.
Sayı içeren sayfaları değiştirmek, numaralandırmadan ilk sayfayı kaldırmak ve sayfa numaralarına diğer ayrıntıları eklemek için Üstbilgi ve Altbilgi sekmesini açın. Sayfa numaralarınızı yerleştirdiğiniz üstbilgi veya altbilgiye çift tıklarsanız bu sekmeyi göreceksiniz.
Bölüm numaralarını kullanmayla ilgili ayrıntılar için Word’de sayfa numaralarıyla çalışmak için nasıl yapılır makalemize bakın.
Kaynaklara atıfta bulunmak, onlara bağlantı vermek, araştırma yapmak ve makalenizi sayfa numaralarıyla düzenlemek için bu Word özellikleri, okul yılınız için harika bir başlangıç yapmanızı sağlamalıdır.