Microsoft Excel‘de İster kendiniz ister tüm ev halkınız için bütçenizi takip etmek para yönetiminin anahtarıdır. Halihazırda Microsoft Excel kullanıyorsanız, bir şablon kullanarak veya sıfırdan bir bütçe oluşturarak kolayca bütçe oluşturabilirsiniz.

Excel Bütçe Şablonu Kullanın

Bir şablon kullanarak bütçeniz üzerinde hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Microsoft, halihazırda Excel’de veya Office Şablonu web sitesi aracılığıyla çeşitli bütçe şablonları sunmaktadır.

Bütçe şablonlarını Excel’de görmek için uygulamayı açın ve Ana Sayfa bölümünde “Diğer Şablonlar” seçeneğini seçin.

Daha Fazla Şablon Excel Bütçe Oluştur

Arama kutusuna “bütçe” kelimesini girin, birçok seçenek göreceksiniz.

Excel Şablonları Excel’i Seç Bütçe Oluştur

Daha fazla ayrıntı görmek için kullanmak istediğiniz şablonu seçin ve şablonu açmak için “Oluştur” düğmesine tıklayın.

Daha Fazla Şablon Excel Oluştur Bütçe Oluştur

Daha sonra hazır bölümler ve yerleşik formüllerle paranızı bütçelendirme yolundasınız. Daha fazla seçenek için, Microsoft’un Office Template sitesinin Bütçe bölümünü ziyaret edin. Daha sonra indirip Excel’de kullanmak üzere bir şablon seçebilir veya çevrimiçi açıp Web için Excel’de kullanabilirsiniz.

Ofis Şablonları Excel Bütçe Oluştur

Üçüncü Kişi Bütçe Şablonu Kullanın

Microsoft’un bütçe şablonlarına göz attıysanız ve hoşunuza giden bir şablon göremiyorsanız, üçüncü taraf bir şablon seçebilirsiniz. Vertext42 ve Spreadsheet123 gibi siteler, bütçe şablonlarından oluşan güzel koleksiyonlar sunar.

İpucu: Şablon kullanmanın yararlarından biri, hiçbir şeyi unutmamanız için genel giderleri listelemesidir.

Vertex42‘nin bu seçeneği, kendi finansmanınızı yönetmek için idealdir. Aldığınız tüm gelirler için puanlar içeren kişisel bir aylık bütçe şablonudur ve giderler kategoriye göre gruplandırılmıştır. En üstte, net miktar, toplamlar ve ortalamalar ile birlikte para giriş ve çıkışlarının bir özet bölümünü göreceksiniz.

Vertex42 Şablon Excel Bütçe Oluştur

Spreadsheet123‘teki şablon, bir aile aylık bütçesi için iyi bir seçenektir. Yukarıdaki kişisel bütçe şablonuna benzer şekilde, gelir ve giderler için yerleriniz var, aynı zamanda tahmini ve fiili tutarları da var. Üst kısım, aylık farklarla birlikte tahmini ve fiili toplamlarınızı gösterir.

Elektronik Tablo123 Şablon Excel Bütçe Oluştur

Sıfırdan Bütçe Yaratın

İhtiyaçlarınıza uygun bir şablon bulamıyorsanız veya basit bir şey istiyorsanız ya da benzersiz koşullarınız ve ihtiyaçlarınız varsa, yardımcı Excel bütçe işlevleriyle sıfırdan bir bütçe oluşturabilirsiniz. Bu öğreticinin amacı için, temel bir aylık bütçe yapacağız.

Yeni bir çalışma kitabı açın, sayfayı seçin ve sayfanın üst kısmında bütçenize bir başlık verin. Ardından gelir ve giderler için istediğiniz şekilde etiketlenmiş bölümler oluşturun.

Başlıklar Excel Bütçe Oluştur

Birden fazla kazanan, birden fazla iş veya yatırımlardan elde edilen temettüler gibi birden fazla gelir kaynağınız varsa, bunları ayrı ayrı gelir bölümünüzde listeleyebilirsiniz.

Gelir Excel Bütçe Oluştur

Ardından, tüm giderlerinizi listeleyin. Tüm faturaları, kredileri ve çeşitli giderleri eklediğinizden emin olun.

Giderler Excel Bütçe Oluştur

Daha sonra, en başa dönün ve ikinci sütundan başlayarak ikinci satıra ayları girin. Haftalık bir bütçe tercih ederseniz, hafta numaralarını veya günlük bütçe için haftanın günlerini girebilirsiniz.

Aylar Excel Bütçe Oluştur

İpucu: İlk iki veya üç ayı, hafta numaralarını veya günleri girebilir ve ardından kalanını girmek için doldurma tutamacını kullanabilirsiniz.

Ardından içinde bulunduğunuz aydan başlayarak gelir ve gider tutarlarını eklemeye başlayabilirsiniz. Bu tutarları önceki dönemler için eklemek isterseniz, yılın genel bir resmi için bu yardımcı olacaktır.

Tutarları para birimi olarak biçimlendirmek için tutarların bulunduğu hücreleri seçin. Ardından Ana Sayfa sekmesine gidin ve Numara açılır kutusundan “Para Birimi”ni seçin.

Para Birimi Biçimlendir Excel Bütçe Oluştur

Gelen ve giden paranın net bir resmini görmek istediğiniz için, gelir ve gider bölümlerinize toplamları eklemelisiniz. Bu aynı zamanda ayın sonunda ne kadar paranız kaldığını da kolayca görmenizi sağlar.

İlk ay için tüm gelir altındaki ilk hücreye gidin. Ana Sayfa sekmesinin Düzenleme bölümündeki Toplam düğmesini seçin ve listeden “Topla” seçeneğini seçin. Hücre aralığını onaylayın ve Enter’a veya Geri Dön düğmesine basın. Daha sonra, harcamalarınız için de aynısını yapın.

Toplam Gelir Excel Bütçe Oluştur

Ardından, kalan aylar için her iki toplam formülü satırlara kopyalayabilirsiniz. Formül içeren hücreyi seçin, kalan sütunlara sürüklemek için doldurma tutamağını kullanın ve bırakın. Bazı aylar 0$ gösterse de, daha sonra miktarları eklediğinizde formüller kullanıma hazır olacaktır.

Toplamı Doldur Excel Bütçe Oluştur

Ardından, yukarıda belirtildiği gibi, altta kalan para bölümünü ekleyebilirsiniz. Bunu, toplam gelirinizi içeren hücreden, toplam giderlerinizi içeren hücreyi çıkararak kolayca yapabilirsiniz.

İlk ay için sütunun en altına gidin, giderlerin altında. İki toplam hücre için çıkarma formülünü girin. Örneğin, gelir toplamımız B6 hücresinde ve gider toplamı B19 hücresinde olduğundan, bu formülü kullanırdık:

=B6-B19

Formül Kalan Excel Bütçe Oluştur

Enter veya Return tuşuna basın, kalan paranızı ayın sonunda görürsünüz. Formülü diğer aylara kopyalamak için doldurma özelliğini kullanabileceğinizi unutmayın. İsteğe bağlı olarak bu tutarı ilk sütuna etiketleyebilir, dilerseniz gelir ve gider toplamlarını da belirtebilirsiniz.

Toplam Kalan Etiketler Excel Bütçe Oluştur

Bu temel bütçeyi oluşturduktan sonra, isterseniz sayfayı düzenlemek için Excel’in biçimlendirme özelliklerini kullanabilirsiniz. Burada, sadece başlık için yazı tipi boyutunu büyüttük ve yazı tipi renkleri ekledik ve gelir giderleri, toplamlar ve aylar için kalın. Bu gibi seçenekler için Ana Sayfa sekmesinin Yazı Tipi bölümünü ziyaret edin.

Biçimlendirilmiş Yazı Tipi Excel Bütçe Oluştur

Daha ayrıntılı bir bütçe oluşturmak istiyorsanız, ilginizi çeken bir şey olup olmadığını görmek için Excel bütçe işlevleri listemize bir göz atın.

İşte birkaç örnek:

  • Sahip olduğunuz harcamaları saymak için SAYI işlevini kullanın.
  • En maliyetli harcamanızı görmek için MAX işlevini kullanın.
  • Sayfanızı açtığınızda geçerli tarihi her zaman görmek için BUGÜN işlevini kullanın.

Excel’de bir bütçe oluşturmanın bu kolay yolları sayesinde, gelen ve giden paranızın zirvesinde kalabilirsiniz. Excel’de bir Money kullanıcısıysanız ve kaybolan hizmetin yerini alacak bir şey arıyorsanız, bu aynı zamanda harika bir seçenektir.