Excel Yaygın Formüller, verileri manipüle etmenin, değerlendirmenin, bulmanın ve analiz etmenin güçlü yolları olabilir. Ancak formüllerle ilgili sorunlar olabilir. Burada, Microsoft Excel’deki birkaç yaygın formül hatası, bunların nasıl düzeltileceği ve daha fazla yardım için araçlar bulunmaktadır.
Excel Bir hücreye formül yazıp Enter veya Return tuşuna bastığınızda hücrede beklenen sonuç yerine aşağıdaki hatalardan birini görebilirsiniz. Ayrıca, burada listelenenlerin ötesinde hatalar da görebilirsiniz, ancak bunlar Excel’deki en yaygın formül hatalarından bazılarıdır.
Hata: #####
Bu, muhtemelen Excel’de düzeltmesi en kolay hatalardan biridir. Bir hücrede verileriniz varsa ve sütun bu verileri gösterecek kadar geniş değilse ##### ifadesini görürsünüz.
Düzelt: Harf başlığını sağa doğru sürükleyerek sütunu genişletin. Alternatif olarak, sütunun sağ tarafındaki çift taraflı oka çift tıklayın. Bu, söz konusu sütundaki en uzun veri dizisini barındırmak için genişliği ayarlar.
Hata: #SAYI/0!
#DIV/0’ı göreceksiniz! sıfıra veya boş hücreye bölüyorsanız hata. Formülü oluşturmadan önce tüm verilerinizi girmediyseniz, bu kolayca olabilir.
Örneğimizde B2 hücresini C2 hücresine ayırıyoruz ve C2 boş.
Düzeltme: Hücrenizin sıfır olmayan veya boş olmayan bir değer içerdiğini doğrulayın. Ayrıca IFERROR işlevini de kullanabilirsiniz, böylece bir hata oluşursa #DIV/0 yerine sizin belirttiğiniz bir sonuç döndürür! hatası.
Hata: #N/A
XLOOKUP, HLOOKUP, DÜŞEYARA ve KAÇINCI gibi arama işlevlerini kullandığınızda, formül bir eşleşme bulamadığında bu hatayı görürsünüz.
Excel’de Dizin Eşleştirmesi nasıl kullanılır?
Aşağıda, arama değerinin (20735) veri kümemizde bulunmadığı XLOOKUP işlevi için bir formülümüz var.
Düzeltme: Aradığınız değerin var olduğundan emin olmak veya formüle doğru değeri girdiğinizi doğrulamak için verilerinizi inceleyin.
Hata: #NAME?
#NAME? hatası, Excel’de göreceğiniz bir başka yaygın formül hatasıdır. Bu, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.
Formül aşağıdakiyse bu hatayı görürsünüz:
- Yanlış yazılmış bir fonksiyon içerir
- Tanımlanmamış bir ad içerir
- Tanımlı adda yazım hatası var
- Metinde tırnak işaretleri eksik
- Hücre aralıkları arasında bir kolon eksik
Burada, yanlış yazılmış işleve sahip bir formülümüz ve iki nokta üst üste eksik başka bir formülümüz var.
Düzeltme: Yazım hatalarını, yazım hatalarını, eksik operatörleri arayın ve formülünüzde referans verilen adlandırılmış aralıklar tanımlanır.
Hata: #NULL!
Birkaç durumda bu hatayı göreceksiniz. En yaygın olanı, formülünüzde yanlış bir aralık işlecinin olması durumudur.
Örneğin, burada iki hücre aralığı eklemek için TOPLA işlevimiz var. Formül, birleşim ayırıcısı olan virgül yerine bir boşluk içerir.
Başka bir zaman #NULL! Hata, kesişmeyen aralıklar için bir kesişim operatörü kullanıyorsanız ortaya çıkar.
Düzeltme: Formülünüzdeki aralık veya birleşim operatörünü düzeltin veya hücre aralıklarını kesişenlerle değiştirin.
Hata: #REF!
Bir formülde geçersiz bir hücreye başvuruyorsanız #REF! hatası. Bu durum, referansı içeren sütunu veya satırı kaldırırsanız, referansın bulunmadığı DÜŞEYARA gibi bir arama işlevi kullanıyorsanız veya kapalı bir çalışma kitabı için DOLAYLI kullanıyorsanız oluşabilir.
Excel’de COUNTIF Formülü Nasıl Kullanılır?🤔
Aşağıdaki formülde, B2 hücresindeki değeri C2 hücresindeki değerden çıkarmak için TOPLA kullanıyoruz. Ardından hatayı üreten C sütununu siliyoruz.
Düzeltme: Sütunu veya satırı değiştirin, formülü yeniden oluşturun veya referans verilen çalışma kitabını yeniden açın.
Hata: #VALUE!
Bu hatayı görürseniz, bu, formülün yazılmasında veya atıfta bulunduğunuz hücrelerde bir sorun olduğu anlamına gelir. Sayısal olmayan veriler veya gizli boşluklar içeren hücreler için matematik işlevi kullanabilirsiniz.
Burada, birinin sayı değil metin içerdiği iki hücredeki değerleri çıkarmak için TOPLA kullanıyoruz.
Düzeltme: Kullandığınız veri formatlarını sayı yerine metin gibi düzeltin. Örneğimizde, yanlış hücre başvuruları girdik. Veya baştaki veya sondaki boşluklar gibi gizli boşluklar için hücre referanslarına bakın ve bunları kaldırın.
Excel’deki Hatalarla İlgili Yardım Araçları
Hatalar can sıkıcı olabilir ancak bizi hata yapmaktan ve yanlış veri kullanmaktan alıkoyabilir. Excel’deki hataları bulmaya yönelik ek yardım için bu araçları deneyin.
Arka plan hata denetimini etkinleştirme: Dosya > Seçenekler > Formüller’e gidin. Hata Kontrolü’nün altındaki kutuyu işaretleyin ve ardından görmek istediğiniz Hata Kontrolü Kuralları bölümündeki kutuları kullanın.
Formülü Değerlendir aracını kullanın: Formülünüzün adım adım bir değerlendirmesini açmak için Formüller > Formülü Değerlendir seçeneğine gidin.
Hatayı takip edin: Formülünüzde sorun olan hücreden emin değilseniz hata izleme aracını kullanabilirsiniz. Formüller > Hata Denetimi‘ne gidin ve “Hatayı İzle“yi seçin. Ardından, formülünüzden argümanlardaki hücrelere doğru mavi çizgiler göreceksiniz. İzlemeyi kaldırmak için formülü sabitleyin.
Hatayla ilgili yardım alın: Hatalı bir hücreniz olduğunda ve hata simgesi görüntüsünü gördüğünüzde, ek seçenekleri göstermek için tıklayın. Sorunla ilgili ayrıntıların bulunduğu bir kenar çubuğu açmak için “Bu Hatayla İlgili Yardım”ı seçin.
Bu yaygın formül hatalarının ne zaman ortaya çıktığını bilmek, gelecekte bunlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Daha fazla bilgi için, Excel’de formül yapılandırmanın temellerine bakın.
Excel’deki yaygın formül hataları şunlarla düzeltilebilir:
- #REF!: bu hata, hücreye başka bir hücreden referans verilirken, referans edilen hücrenin konumunun değiştiğini gösterir. Sorunu çözmek için, referansı tekrar kontrol edin ve eksik veya yanlış olan hücreyi düzeltin.
- #NAME?: bu hata, formülde tanımlanmamış bir isim veya fonksiyon kullandığınızı gösterir. Sorunu çözmek için, yanlış yazılan ismi veya fonksiyonu düzeltin veya tanımlayın.
- #N/A: bu hata, verilen formülde referans verilen veri bulunamadığını gösterir. Sorunu çözmek için, verileri kontrol edin ve eksik verileri tamamlayın.
- #DIV/0!: bu hata, bir sayıya sıfırla bölme işlemini yapmaya çalıştığınızı gösterir. Sorunu çözmek için, sıfırla bölme işlemini önceki adımlarda yapmadan önce verileri kontrol edin.
- #VALUE!: bu hata, formülde geçersiz bir işlem yaptığınızı gösterir. Sorunu çözmek için, işlemi kontrol edin ve geçersiz işlemi düzeltin.
- #NUM!: bu hata, formülde sayısal değer olması gereken bir değerin sayı değil olduğunu gösterir. Sorunu çözmek için, verileri kontrol edin ve sayısal değer olması gereken hücreleri doğru şekilde doldurun.
- #NULL!: bu hata, boş bir hücreyi birleştirme işleminde kullandığınızı gösterir. Sorunu çözmek için, boş hücreleri doldurun veya birleştirme işlemini düzeltin.
Genel olarak, formül hatalarını düzeltmek için verileri, formülleri ve referansları kontrol etmek ve yanlış olan kısımları düzeltmek en iyi yoldur. Eğer hâlâ bu bilgiler yetersiz geldiğini düşünüyorsanız birazda Google üzerinden aramalara bakabilirsiniz.
Excel #REF! Hatasını Düzeltme
Excel’deki #REF! hatası, bir hücreden başka bir hücreye referans verilirken, referans edilen hücrenin konumunun değiştiğini gösterir. Bu hatayı düzeltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Formül bölgesine gidin ve #REF! hatasının bulunduğu hücreyi bulun.
2. Formül bölgesinde, hücrenin formülünü görüntüleyin.
3. Formülde, referans verilen hücreyi kontrol edin ve eksik veya yanlış olan kısımları düzeltin.
4. Formülü güncelledikten sonra, hücreyi güncelleyin ve #REF! hatasının giderilip giderilmediğini kontrol edin.
5. Formülde birden fazla hücre referansı bulunuyorsa, tüm referansları kontrol edin ve eksik veya yanlış olan kısımları düzeltin.
Bu adımları izleyerek #REF! hatasını düzeltme ihtimalinizi artırabilirsiniz.
Excel #NAME? Hatasını Düzeltme
Excel’deki #NAME? hatası, bir formülde tanımlanmamış bir fonksiyon veya değişkenin kullanıldığını gösterir. Bu hatayı düzeltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Formül bölgesine gidin ve #NAME? hatasının bulunduğu hücreyi bulun.
2. Formül bölgesinde, hücrenin formülünü görüntüleyin.
3. Formülde tanımlanmamış bir fonksiyon veya değişkenin kullanıldığını belirleyin.
4. Tanımlanmamış fonksiyon veya değişkenin doğru yazılışını belirleyin ve formülü düzeltin.
5. Formülü güncelledikten sonra, hücreyi güncelleyin ve #NAME? hatasının giderilip giderilmediğini kontrol edin.
Bu adımları izleyerek #NAME? hatasını düzeltme ihtimalinizi artırabilirsiniz.
Excel #N/A Hatasını Düzeltme
Excel’deki #N/A hatası, bir hücrede arama veya eşleme fonksiyonları kullanırken, aranan değerin bulunamadığını gösterir. Bu hatayı düzeltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Formül bölgesine gidin ve #N/A hatasının bulunduğu hücreyi bulun.
2. Formül bölgesinde, hücrenin formülünü görüntüleyin.
3. Formülde arama veya eşleme fonksiyonunun kullanıldığını belirleyin.
4. Aranan değerin bulunamadığını belirleyin ve aranacak verileri kontrol edin.
5. Eksik veya yanlış verileri düzeltin ve formülü güncelledikten sonra, hücreyi güncelleyin.
6. Eğer aranacak veriler için bir tablo kullanılıyorsa, tablonun doğru olarak tanımlanıp tanımlanmadığını ve verilerin doğru şekilde girildiğini kontrol edin.
Bu adımları izleyerek #N/A hatasını düzeltme ihtimalinizi artırabilirsiniz.
Excel #DIV/0! Hatasını Düzeltme
Excel’deki #DIV/0! hatası, bir hücrede sıfıra bölme işlemi yapıldığını gösterir. Bu hatayı düzeltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Formül bölgesine gidin ve #DIV/0! hatasının bulunduğu hücreyi bulun.
2. Formül bölgesinde, hücrenin formülünü görüntüleyin.
3. Formülde sıfıra bölme işleminin yapıldığını belirleyin.
4. Sıfıra bölmenin neden yapıldığını belirleyin ve verileri kontrol edin.
5. Eksik veya yanlış verileri düzeltin ve formülü güncelledikten sonra, hücreyi güncelleyin.
6. Eğer gerekliyse, sıfıra bölme işlemini yapmayan bir formül yazın veya sıfıra bölme işlemi yapılırsa belirli bir değerin görüntülenmesini sağlayan IF fonksiyonu kullanın.
Bu adımları izleyerek #DIV/0! hatasını düzeltme ihtimalinizi artırabilirsiniz.
Excel #VALUE! Hatasını Düzeltme
Excel’deki #VALUE! hatası, bir hücrede girilen verinin doğru formatta olmadığını veya formülde doğru bir fonksiyon kullanılmamış olduğunu gösterir. Bu hatayı düzeltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Formül bölgesine gidin ve #VALUE! hatasının bulunduğu hücreyi bulun.
2. Formül bölgesinde, hücrenin formülünü görüntüleyin.
3. Formülde doğru veri türünün kullanılıp kullanılmadığını ve formülde kullanılan fonksiyonların doğru yazılıp yazılmadığını kontrol edin.
4. Doğru veri türünü ve formülde kullanılan fonksiyonları düzeltin ve formülü güncelledikten sonra, hücreyi güncelleyin.
5. Eğer veriler bir tablo içinde bulunuyorsa, tablonun doğru şekilde tanımlanıp tanımlanmadığını ve verilerin doğru şekilde girildiğini kontrol edin.
Bu adımları izleyerek #VALUE! hatasını düzeltme ihtimalinizi artırabilirsiniz.
Excel #NUM! Hatasını Düzeltme
Excel’deki #NUM! hatası, formülde sayısal değer beklenirken sayısal olmayan bir değer kullanılması veya formülde geçersiz bir işlem yapılması sonucu oluşur. Bu hatayı düzeltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Formül bölgesine gidin ve #NUM! hatasının bulunduğu hücreyi bulun.
2. Formül bölgesinde, hücrenin formülünü görüntüleyin.
3. Formülde sayısal değer beklenirken sayısal olmayan bir değer kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin.
4. Sayısal olmayan bir değer kullanıldıysa, doğru sayısal bir değer kullanın ve formülü güncelledikten sonra, hücreyi güncelleyin.
5. Formülde geçersiz bir işlem yapıldıysa, formülü düzeltin ve formülü güncelledikten sonra, hücreyi güncelleyin.
Bu adımları izleyerek #NUM! hatasını düzeltme ihtimalinizi artırabilirsiniz.
Excel #NULL! Hatasını Düzeltme
Excel’deki #NULL! hatası, formülde bir cell adresi belirtilirken ayrım operatorü (,) veya ayrım operatorü (;) işareti yerine bir nokta işareti (.) kullanılması sonucu oluşur. Bu hatayı düzeltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Formül bölgesine gidin ve #NULL! hatasının bulunduğu hücreyi bulun.
2. Formül bölgesinde, hücrenin formülünü görüntüleyin.
3. Formülde ayrım operatorü (,) veya ayrım operatorü (;) işareti yerine bir nokta işareti (.) kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin.
4. Nokta işareti kullanılmışsa, doğru ayrım operatorünü (,) veya ayrım operatorünü (;) kullanın ve formülü güncelledikten sonra, hücreyi güncelleyin.
Bu adımları izleyerek #NULL! hatasını düzeltme ihtimalinizi artırabilirsiniz.