Diğer tüm programlarda olduğu gibi, Excel de herkes için iyi çalışmayan bazı varsayılan ayarlarla birlikte gelir. Excel’de her açtığınızda ve çalıştığınızda ne olacağını değiştirerek potansiyel olarak zamandan ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Excel burada listeleyeceğimizden çok daha fazla ayara sahip olsa da, değiştirmeyi düşünmeniz gereken en yaygın ayarlardan bazıları bunlardır.
Varsayılan Ayarlara Nereden Erişilebilir?
Aşağıda listelediğimiz ayarların her biri için, Excel Seçenekleri olan değişikliği yapmak üzere aynı ilk noktaya gideceksiniz.
Excel’i açıp Dosya sekmesini seçin. Sol alttaki “Seçenekler”i seçin.
Bu, ayarların her birinin bulunduğu Excel Seçeneklerini açar. Daha sonra aşağıda açıklayacağımız gibi ilgili ayar için soldaki doğru menü sekmesini seçebilirsiniz.
1. Hızlı Erişim Araç Çubuğu
Excel’i kullanırken bakmanız gereken en iyi ayarlardan biri Hızlı Erişim Araç Çubuğu’nun kurulumudur. Bu kullanışlı nokta, işleri hızla halletmek için idealdir. Örneğin, yalnızca Kaydet yerine Farklı Kaydet düğmesi veya dosyayı e-postayla göndermenin hızlı bir yolu isteyebilirsiniz.
“Hızlı Erişim Araç Çubuğu”nu seçin ve bir dizi seçeneği görmek için Komutları Seçin açılır kutusunu kullanın. Listeden bir komut seçin ve onu sağdaki araç çubuğuna taşımak için “Ekle”yi seçin. Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
2. Font Stili ve Boyutu
Yazı tipi tercihiniz varsa değiştirebileceğiniz bir diğer iyi varsayılan ayar, stil ve boyuttur. Belirli bir yazı tipi stilini tercih edebilir veya açtığınız her yeni çalışma kitabı ile belirli bir boyut kullanmanız gerekebilir.
İLİŞKİLİ: Excel’de Ortalamanın Üzerindeki veya Altındaki Değerler Nasıl Vurgulanır
Soldaki “Genel” seçeneğini seçin ve Yeni Çalışma Kitapları Oluştururken bölümüne gidin. Varsayılan yazı tipi stili ve ardından boyut için burada en üstteki iki ayarı göreceksiniz. Bu açılır kutularda seçimlerinizi yapın ve bunları kaydetmek için “Tamam”a tıklayın.
3. Yeni E-Tablolar için Görünüm
Varsayılan yazı tipini değiştirmek kadar yaygın olmasa da, Excel’de kullandığınız görünüm ayarlamanız gereken bir şey olabilir. Belki her zaman Sayfa Düzeni Görünümünde çalışıyorsunuz veya yalnızca Sayfa Sonu Görünümünde yeni sayfalar açmak istiyorsunuz.
“Genel” seçeneğini seçin ve Yeni Çalışma Kitapları Oluştururken bölümüne gidin. Yeni E-Tablolar için Varsayılan Görünüm açılır kutusunu seçin ve istediğiniz görünümü seçin. Belirtilen iki seçeneğin yanı sıra “Normal Görünüm”ü seçebilirsiniz. Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
4. Çalışma Kitabı Açılacak
Excel’de hemen hemen her zaman aynı çalışma kitabını mı açıyorsunuz? Excel’i başlattığınızda ihtiyaç duyduğunuz çalışma kitabının otomatik olarak açılması için bir değişiklik yapabilirsiniz.
Bunu sağlamanın iki farklı yolu vardır. Biri, Excel’in yerleşik XLSTART klasörünü değiştirmeyi içerir ve bu seçenekle ilgili tüm ayrıntıları, belirli çalışma kitaplarını otomatik olarak açmak için nasıl yapılır bölümünde bulabilirsiniz.
Başka bir basit seçenek, belirttiğiniz bir klasörde bulunan çalışma kitaplarını açmaktır. “Gelişmiş” seçeneğini seçin ve Genel bölümüne gidin. Başlangıçta, Tüm Dosyaları İçinde Aç seçeneğinin yanında, istediğiniz çalışma kitabını kaydettiğiniz klasörün yolunu girin (yolu Dosya Gezgini’ni kullanarak kopyalamak isteyebilirsiniz). Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
5. En Son Çalışma Kitaplarının Sayısı
Excel’i açtığınızda, Son Çalışma Kitapları listesinden kullanılacak çalışma kitabını seçerseniz, görüntülenen numarayı özelleştirebilirsiniz. Yine de liste oldukça uzun olabilir ve 50 yerine yalnızca en son 10 çalışma kitabınızı görmeniz gerekebilir.
“Gelişmiş”i seçin ve Görüntü bölümüne gidin. Bölümün üst kısmında, Son Çalışma Kitaplarının Bu Sayısını Göster’in yanında bir sayı girin veya yukarı ve aşağı hareket etmek için okları kullanın. Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
6. Yaprak Sayısı
Yeni bir çalışma kitabı oluşturduğunuzda, belirli bir sayfa sayısı ile başlamayı tercih edebilirsiniz. Bunları giderken eklemek yerine, belirli sayıda elektronik tablo içeren yeni çalışma kitapları açabilirsiniz.
“Genel” seçeneğini seçin ve Yeni Çalışma Kitapları Oluştururken bölümüne gidin. Bu Birçok Sayfayı Dahil Et’in yanında, bir sayı girin veya sayıyı seçmek için okları kullanın. Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
7. Cetvel Birimleri
Cetvel varsayılan olarak bölgeniz için birim ölçüsünü ayarlarken, bunu İnç, Santimetre veya Milimetre olarak değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu, özellikle uluslararası meslektaşlarınızla işbirliği yapıyorsanız faydalı olabilir.
“Gelişmiş”i seçin ve Görüntü bölümüne gidin. Tercih ettiğinizi seçmek için Cetvel Birimleri’nin yanındaki açılır kutuyu kullanın. Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
8. Tuş Davranışını Girin
Bir sayfaya veri girmeye çalışırken, Enter tuşuna basmak imlecinizi aşağıdaki hücreye doğru hareket ettirir. Ancak sizin durumunuzda verilerinizi sağa veya sola yatay olarak girebilirsiniz. Enter tuşuna bastıktan sonra varsayılan yönü değiştirebilirsiniz.
“Gelişmiş” seçeneğini seçin ve Düzenleme Seçenekleri bölümüne gidin. Aşağı, Sağ, Yukarı veya Sola seçmek için Enter, Seçimi Taşı’ya Bastıktan Sonra Aşağıdaki Yön açılır kutusunu kullanın. Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
9. Ondalık Basamaklar
Excel sayfalarınızda ondalık sayılarla çok çalışıyorsanız ve ondalık basamakları her zaman değiştiriyorsanız, bu varsayılanı da ayarlayabilirsiniz.
“Gelişmiş” seçeneğini seçin ve Düzenleme Seçenekleri bölümüne gidin. Ondalık Noktayı Otomatik Olarak Ekle kutusunu işaretleyin ve ardından bir sayı girin veya Yerler’in yanındaki okları kullanın. Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
10. Hesaplama Metodları
Excel çalışma kitaplarındaki hesaplamalar varsayılan olarak otomatiktir. Bu, veri tabloları hariç her şey için manuel olarak veya yalnızca otomatik olarak yapmayı tercih ederseniz değiştirmek isteyebileceğiniz başka bir ayardır.
“Formüller” öğesini seçin ve Hesaplama Seçenekleri bölümüne gidin. Bölümün sol tarafında, çalışma kitabı hesaplamalarınızda kullanmak istediğiniz seçeneği işaretleyin. El ile seçeneğini belirlerseniz, kaydetmeden önce çalışma kitabını yeniden hesaplamak için ayarı isteğe bağlı olarak işaretleyebilirsiniz. Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
11. Kaydetirken Dosya Formatı
Varsayılan Excel biçimi XLSX dışında belirli bir dosya biçimine ihtiyacınız varsa, bunu da değiştirebilirsiniz. Bu, yeni çalışma kitapları için Farklı Kaydet dosya türünü değiştirmenize gerek kalmadan zaman kazanmanızı sağlar.
“Kaydet” i seçin ve Çalışma Kitaplarını Kaydet bölümüne gidin. Dosyaları Bu Formatta Kaydet’in yanındaki açılır listeden formatı seçin. Daha eski Excel sürümleri, CSV, metin ve daha pek çok seçenek gibi seçenekleri göreceksiniz. Değişikliğinizi kaydetmek için “Tamam”ı tıklayın.
12. Pivot Tablo Düzeni
Belki de büyük miktarda veriyi analiz etmek için Excel’de sık sık pivot tabloları kullanıyorsunuz. Pivot tablolarınız için sürekli olarak belirli ayarları değiştiriyorsanız bunun yerine varsayılanları ayarlayın.
“Veri” yi seçin ve Veri Seçenekleri bölümüne gidin. PivotTable’ların Varsayılan Yerleşiminde Değişiklik Yap’ın yanındaki “Varsayılan Düzeni Düzenle”yi tıklayın.
Varsayılan Düzeni Düzenle kutusu açıldığında, değişikliklerinizi yapmak için aşağı açılan kutuları ve onay kutusu öğelerini kullanın. Örneğin, tablonuzda alt toplamların ve genel toplamların nasıl görüneceğini ayarlayabilirsiniz.
Değişikliklerinizi kaydetmek için küçük pencerede ve Excel Seçenekleri penceresinde “Tamam”a tıklayın.
Bunun yerine, varsayılanları değiştirerek Excel’i her açtığınızda aynı ayarları yapmaktan biraz zaman kazanın. Ve unutmayın, daha sonra fikrinizi değiştirirseniz, Excel Seçeneklerinde aynı noktaya dönün ve ayarı geri alın.
Eğer hala Değiştirmeniz Gereken 12 Varsayılan Excel Ayarları konusunda yeterli bilgiye ulaşamadığınızı düşünüyorsanız Google üzerinden “Değiştirmeniz Gereken 12 Varsayılan Excel Ayarları” arayarak daha detaylı olarak bilgilere ulaşabilirsiniz.